Ik ben een hands-on ondernemer die het leuk vindt om in het domein opleiding & nieuwe technologie(n), business op te bouwen en te laten groeien. Als onderwijskundige kwam ik terecht in de wereld van online leren. Al snel werd ik zelfstandig (ZZP’er) en in 2001 waagde ik de sprong naar ondernemerschap. Ik deed een ‘buy out’ met mijn (zaken)partner en samen bouwden we het bedrijf TinQwise op.

Bedrijfsactiviteiten

Na de verkoop in 2011 ben ik met mijn zakenpartner opnieuw gaan ondernemen met als resultaat vijf bedrijven: RMMBR, Elephant Road, Bespeak en Visavi. Mijn rol binnen de bedrijven was om als ‘side-kick’ mee te helpen de bedrijven op te bouwen. Bijvoorbeeld door te kijken waar nieuwe markten liggen en hoe we ons strategisch kunnen door ontwikkelen.

Alle bedrijven zijn op hun eigen manier bezig met ‘digital learning’. Het ontwikkelen van opleidingen, waarbij technologie wordt ingezet. Dit doen we voor grote bedrijven, overheid en onderwijs. Inmiddels zijn ook de bedrijven Elephant Road, Bespeak en Visavi verkocht en heb ik twee nieuwe initiatieven opgezet. Zo ben ben ik mede initiatiefnemer van een maatschappelijk project: de Nationale AI-cursus (www.ai-cursus.nl) en heb ik begin 2020 een nieuw bedrijf opgezet: I.AMDIGITAL (www.iamdigital.nl).

Aanleiding is dat artificiële intelligentie (AI) een grote impact gaat hebben op de invulling van ons werk. Door deze ontwikkeling zijn nieuwe vaardigheden en kennis nodig: de zogeheten 21st century (future) skills. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is opleiden cruciaal. Er is een grote behoefte aan reskilling (overstap naar ander beroep) en upskilling (ontwikkelen van nieuwe technische vaardigheden). Met dit initiatief willen we hier een impuls aan geven. Het doel is om binnen drie jaar tijd 1 miljoen professionals te bereiken met ons programma.

Wat heb ik geleerd als ondernemer

Recent heb ik een blog geschreven over ‘Mijn zeven inzichten voor succesvol ondernemerschap’.

Een belangrijk inzicht vind ik om successen te vieren. Als ondernemer ben je kwetsbaar en lukt niet altijd alles in één keer. Er zijn momenten waarop je niet zeker weet of je ambitie lukt. Mijn advies is daarom om successen te vieren. Erbij stil te staan. Kijk even achterom en realiseer je wat er allemaal wél gelukt is. Dat motiveert om door te ondernemen en maakt je dankbaar op wat je hebt bereikt.