Verander je financiële mindset

  1. Het is een spelletje… en je cijfers zijn je high score. Lukt het jou om je records te verbeteren en het elke maand/kwartaal/jaar beter te doen dan het jaar daarvoor? Bijna net zo leuk als een potje gamen.
  2. Gemoedsrust Heb je wel eens een knagend gevoel: heb ik alles wel onder controle? Wat staat er eigenlijk op de rekening? Redden we het allemaal wel? Als je de cijfers en de ontwikkeling daarvan in je achterhoofd hebt, geeft dat rust en duidelijkheid. 
  3. Kansen en fouten Door regelmatig goed in de cijfermatige resultaten van je bedrijf te duiken, kom je sterktes en zwakheden op het spoor. Je ziet bijvoorbeeld dat die dure salesexpert die je hebt aangenomen heeft maar tot weinig extra sales geleid. Of dat het aanpassen van een bestelflow heeft geleid tot een hoger volume bestellingen. Nuttige input voor toekomstige beslissingen!
  4. Boekhouders zijn je (beste) vrienden Omring je met intelligente financiële ninja’s die begrijpen en ondersteunen wat jouw visie en doel voor het bedrijf is. Zorg dat zij het leuk vinden om jou in te wijden in de cijfers, en het niet erg vinden om (af en toe) over te schakelen op Jip-en-Janneketaal. Beter een fijne boekhouder, dan een verre vriend!
  5. De juiste systemen. Als je bedrijf groter wordt, kan je niet meer zitten hannessen met bonnetjes, papieren facturen en kasboekjes. Goede financiële programma’s besparen je tijd, gedoe en – uiteindelijk – geld. Bovendien zijn ze nodig zodat jij zonder al te veel moeite inzicht hebt in de cijfers. Dus: investeer in goede boekhoudprogramma’s en mensen, zodat alles een geoliede machine is. 
  6. Verzetten is zinloos. Voel jij weerstand zodra het over cijfers gaat? Probeer het los te laten. Uitstellen, erover klagen, het helpt allemaal toch niet. Uiteindelijk heeft je bedrijf cash nodig om te kunnen groeien, en daar moet je nou eenmaal tijd in steken.