Bijna elk bedrijf in Nederland staat te springen om personeel. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest, waardoor iedereen met gemak een andere leuke baan vindt. De hoogste tijd dat werkgevers nu écht aan de slag gaan met goed werkgeverschap en behoud van medewerkers. Jasper Vrieling is directeur bij Vrieling Adviesgroep, een financieel dienstverlener met kantoren in Dedemsvaart, Hardenberg en Zwolle. Hij is vanuit zijn positie onder andere verantwoordelijk voor alle HR-gerelateerde zaken van het bijna 250 medewerkers tellende bedrijf. Wat verstaat Vrieling onder goed werkgeverschap?

Personeel behouden en aantrekken
Goed werkgeverschap staat bij Vrieling hoog op de agenda. Niet alleen voor de bijna 250 medewerkers, Vrieling helpt ook klanten om invulling te geven aan dit onderwerp. Jasper: “Bij onszelf, maar ook bij onze relaties zien we dat alles met elkaar samenhangt als het gaat om goed werkgeverschap. Met een mooi pakket arbeidsvoorwaarden alleen behoud je jouw personeel tegenwoordig niet meer. Alle facetten in je bedrijf moeten kloppen.”

Aan de slag met goed werkgeverschap
“Wil je aan de slag met goed werkgeverschap binnen je bedrijf? Laat eens iemand buiten je bedrijf meekijken. Wij adviseren werkgevers een scan te laten maken, waardoor je inzicht krijgt in de harde én zachte kant van HR binnen je bedrijf. Denk bij de harde kant aan zaken zoals arbeidsvoorwaarden, gesprekscyclus en arbo-wetgeving. Onder de zachte kant vallen onderwerpen zoals inspirerend leiderschap, werkplezier en oprechte betrokkenheid. Veelal zijn werkgevers goed bezig met de harde kant. Werknemers hebben een prima salaris en af en toe een gesprek. Toch blijkt dat er veel verloop is. Dit heeft vaak te maken met een gebrek aan betrokkenheid, een verkeerde stijl van leidinggeven of het ontbreken van een duidelijke visie binnen de organisatie. Als organisaties het lukt om op alle punten goed te scoren, en dit doorlopend te toetsen bij werknemers, lukt het om medewerkers te behouden en daarmee ook aan te trekken.”

Goed werkgeverschap bij Vrieling
“Wij hebben het voorrecht dat we kunnen leren van onze relaties. De tools die we daar inzetten om inzicht te krijgen in hoe we het doen als bedrijf, gebruiken we zelf ook. Een concreet voorbeeld binnen ons bedrijf is het ontbreken van een actueel beleidsplan. Door wisselingen in de directie van ons familiebedrijf – door pensionering van twee directieleden – lopen we wat achter. We zien dat direct terug in de cijfers van ons medewerkerstevredenheidsonderzoek en we horen het ook tijdens gesprekken. Onze medewerkers missen richting en kaders waarin ze zelfstandig kunnen opereren. Een nieuw beleidsplan heeft daarom voor ons op dit moment prioriteit. Deze zetten we samen op met onze medewerkers. Zij kunnen als geen ander aangeven waar ze zelf behoefte aan hebben en waar onze klanten mee geholpen zijn. Dit gecombineerd met onze visie als directie gaat ons nieuwe beleidsplan vormen.”

Werkplezier
“Wat zeker ergens een plekje gaat krijgen in het nieuwe beleidsplan is werkplezier. Al sinds de oprichting, in 1949, zijn de welbekende ‘Vrieling-feestjes’ onderdeel van onze cultuur. Ze zorgen voor verbinding met collega’s onderling. Ook met de collega’s die je normaal gesproken niet zoveel spreekt. De afgelopen twee jaar konden we helaas niet in groten getale bij elkaar zijn. We hebben toen toch zoveel mogelijk ingezet om deze cultuur en de verbinding in stand te houden. We weten dat dit enorm gewaardeerd wordt en daarom gaan we hier – met alle plezier – mee door. Hopelijk komt een knalfeest met álle medewerkers snel weer dichterbij!”

Jasper Vrieling is mentor bij nlgroeit. Benieuwd naar Jasper? Bekijk zijn mentorprofiel hier.