Groeien op eigen kracht of met investeerders?

Ruud vertelt:” Het advies van mentor Bas van der Veldt voor ons was om niet sneller te groeien dan je eigen portemonnee en geleidelijk aan te groeien.”

Maar in welke situatie is het juist aantrekkelijk om met vreemd vermogen te groeien en hoe pak je dat dan aan? We vroegen het Vera van Kesteren van Voordegroei. Lees hieronder haar tips.

Je bedrijf niet uit handen geven
Of het nu gaat om het financieren van werkkapitaal, autonome groei of van een bedrijfsovername, het is aantrekkelijk de groei te financieren met vreemd vermogen. Jij als ondernemer ontvangt immers de middelen om te groeien en je geeft niets van jouw bedrijf uit handen. Vaak is kapitaal ophalen middels verkoop of uitgifte van aandelen geen optie omdat je daarmee (te) veel van wat je hebt opgebouwd, zou weggeven. Wil je met je bedrijf versnellen en heb je groeifinanciering nodig, dan is financiering met vreemd vermogen ideaal omdat je daarmee volledig aan het roer blijft staan van jouw  onderneming.

Hoe pak je financiering met vreemd vermogen aan?

  • Zorg voor voldoende cashflow. Om in aanmerking te komen voor financiering met vreemd vermogen moet er voldoende casfhlow  zijn om aan de rente en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen. Voor start-ups en bedrijven die nog in de conceptfase zitten, is financiering met vreemd vermogen meestal geen passend alternatief.
  • Het hebben van een duidelijke visie en een goed doordachte groeistrategie zijn absolute voorwaarden om voor financiering in aanmerking te komen. Zorg dat je als ondernemer weet waar je heen wilt en hoe je dat gaat bereiken.
  • Zorg voor financiering die past bij de groeifase van je bedrijf en jouw groeiambities.
  • Regel je financiering in één keer goed met de gekozen financieringspartij. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan door helder te hebben wat de afspraken zijn en te weten wat er van jou verwacht wordt.
  • Kies je voor een vorm waarbij meerdere financiers gezamenlijk investeren in jouw bedrijf? De investeerders worden dan in veel gevallen ook ambassadeur van jouw bedrijf.  Dit creëert waarde voor jouw onderneming op de langere termijn.  Het loont om de investeerders betrokken te houden bij de ontwikkelingen van jouw onderneming gedurende de looptijd van de lening. Mocht je de lening dan willen doorrollen of een additionele financieringsbehoefte hebben, dan kan je leunen op een netwerk betrokken investeerders.  

Met dank aan Vera van Kesteren van Voordegroei