Duurzame Dinsdag: wat komt er uit de koffer?

Als accountant kijk ik altijd reikhalzend uit naar wat onze minister van Financiën uit zijn koffertje tovert op de derde dinsdag van september. Maar met een demissionair kabinet verwacht ik dit keer geen spectaculaire veranderingen in de belastingplannen. Misschien mogen we meer verwachten van dat andere koffertje, dat niet op de 3e maar de 1e dinsdag van september zijn intrede doet op het Binnenhof: het koffertje met duurzame ideeën op duurzame dinsdag. Met het IPCC rapport nog vers op het netvlies zijn die ideeën wat mij betreft belangrijker dan ooit.

Blijft het bij praten?

Het was een hot topic de afgelopen weken: het IPCC rapport. Je kon geen tv programma kijken of krant openslaan of het ging over de gevolgen van klimaatverandering. Maar de conclusies uit het rapport bevestigen wat we al wisten: het klimaat verandert ongekend snel en de mens is daarvan de oorzaak. Kortom: klimaatverandering is de uitdaging van deze tijd. De grote vraag is: hoe gaan we er nu echt met zijn allen voor zorgen dat we onder de 1,5 graad opwarming blijven?

Wat betekent het IPCC-rapport voor ondernemers?

Bij ondernemers zien wij duurzaamheid toch steeds vaker hoog op de agenda staan. Gelukkig maar, want het klimaatrapport laat duidelijk zien dat verduurzamen geen vrijblijvende optie meer is. We kunnen het niet meer voor ons uitschuiven als een ‘to-do’ op ons actielijstje voor morgen als we het wat minder druk hebben. Overstappen op duurzame energie, een elektrisch wagenpark, minder zakelijk vliegen; het zijn mooie stappen, maar het is nu tijd om eerlijk te kijken of dat goed genoeg is; en waar nodig onze strategie bij te stellen, bijvoorbeeld door daadwerkelijk CO2 doelen stellen in lijn met Parijs. Het IPCC-rapport geeft onze samenleving en dus ook ondernemers een sterkte prikkel om door te pakken met verduurzamen. Is dat makkelijk? Nee zeker niet. Het rapport legt de lat hoog. We weten dat er grote uitdagingen zijn de komende jaren, niet alleen voor ons als maatschappij, maar ook voor het bedrijfsleven.

Meer lezen? Lees hier de volledige blog van Bart Jonker.