De boekentips van nlgroeit

Hard gaan met de beste mensen – Sprout en Van Duuren Management: de makers van Sprout bieden een compacte gids voor ambitieuze ondernemers die sneller willen groeien. In twee uur ben je bijgepraat over de belangrijkste onderwerpen. Deze groeigids staat boordevol tips van experts op het gebied van recruitment, assessment, bedrijfscultuur en teambuilding. Met praktijkvoorbeelden van Bynder, Voys, Swapfiets en Scisports en onmisbare theorie van groei-experts nlgroeit, EY Innovation, Erasmus Centre for Entrepreneurship en GoFastForward.

De exit als kroon op ondernemerssucces – Grant Thorton: ervaringen van 30 ondernemers die hun bedrijf verkochten. Wie de dertig interviews door de oogharen bekijkt, ziet door de verschillen heen ook snel de overeenkomsten. Uit het algemene beeld dat oprijst uit de interviews, komen de diverse aanbevelingen naar voren voor wie overweegt zijn bedrijf te verkopen.

 

De betekenisformule door Pieter van Osch: De opkomende betekeniseconomie biedt enorme groeikansen voor iedere ondernemende CEO. Vrijwel elke bedrijfstak kan bijdragen aan een of meerdere aspecten van de grote uitdagingen waar de wereld voor staat: klimaat, grondstoffen, verkeer, inclusiviteit et cetera. Dit boek is voor alle CEO’s die de omslag willen maken naar een bedrijf met een positieve maatschappelijke impact. Het geeft antwoorden op onder meer de volgende vragen: Wat zijn de succesfactoren van betekenisvol ondernemen? Hoe integreer je betekenisvol ondernemen in je bestaande bedrijf? Waar begin je? Hoe meet je de resultaten en de impact? Hoe vind je evenwicht tussen profit en purpose?

 

LEF (met oa Pieter van Coolblue, Rituals en Picnic) – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld door Wessel Berkman, Dennis Mensink, Valentijn van der Burg. Wat doen meer dan 20 superondernemers als Pieter Zwart (Coolblue), Michiel Muller (Picnic, Tango en RouteMobiel), Atilay Uslu(Corendon), Frits van Eerd (Jumbo), Raymond Cloosterman (Rituals), Hugo de Koning (YoungCapital) en Bas van der Veldt (AFAS) anders dan anderen? Wat maakt dat een ondernemer veel sneller groeit dan de concurrentie? En hoe word je een marktverstoorder, die de rest van de markt het nakijken geeft?

Langs de afgrond – Lessons learned van een ondernemer van Ralph van Dam. Ralph van Dam heeft meermalen een bedrijf opgericht en ook weer van de hand gedaan – al dan niet vrijwillig. In elk bedrijf heeft hij successen gekend en mooie vruchten geplukt. Maar in iedere onderneming is hij ook belazerd – soms juist door de mensen die het dichtste bij hem stonden. Terugkijkend op de ups en downs in zijn ondernemersbestaan realiseert hij zich welke rol hij zelf heeft gespeeld. Uiteindelijk staat of valt een bedrijf toch met de ondernemer aan het roer.

Het lef om gelukkig te zijn van Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017 en oprichtster van de Young Lady Business Academy. Als geen ander weet ze te inspireren om het maximale uit jezelf te halen. Durf te dromen en handel daarnaar, is haar credo. Aan de hand van gedragstheorieën, filosofie, eigen inzichten en praktijkopdrachten krijg je een goed beeld van de mogelijkheden om je innerlijke kompas te volgen. Bijvoorbeeld welke leidinggevende capaciteiten zijn cruciaal om medewerkers niet van je te laten vervreemden? En hoe haal je het maximale uit vragen? Deze en andere zaken komen aan bod.

Zakboek voor succesvolle managers en coaches door Hessel Jan Smink, Jan Workamp – Dit Zakboek behandelt korte thema’s die je bewust maken van je rol als leider. Het leert je kijken naar je eigen gedrag en geeft aan hoe je dit kunt verbeteren. Met thema’s als Authenticiteit, Gevoelens en Temporiseren, geven de auteurs je van A tot Z tips en aanwijzingen die je in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

De commerciële revolutie – Van een lineair naar een exponentieel groeimodel van Wessel Berkman –  de technologie heeft het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.  Het verschil maken en onderscheidend zijn is daardoor belangrijker dan ooit.  Er is een nieuw commercieel paradigma nodig om te overleven. Als je je afvraagt wat de impact van dit alles op jouw organisatie is en hoe je die concreet moet inrichten om toekomstbestendig te zijn, dan is dit boek voor jou.

‘Future Proof Your Brand’ door Marc Cloosterman en Laurens Hoekstra – Wanneer het over merken gaat, focussen de meeste organisaties zich op de merkstrategie en hoe deze moet worden toegepast, maar een duurzame implementatie en beheer van het merk is net zo belangrijk. Het boek is bedoeld om een duidelijk overzicht te creëren van de overwegingen en processen die betrokken zijn bij het veranderen en verbeteren van een merk – het meest waardevolle immateriële deel van een organisatie.

Issuedenken – Echte bazen maken impact van Mayke van Keep – Voor alle organisaties die hun reputatie willen verstevigen, innovaties willen stimuleren en hun maatschappelijke zichtbaarheid en sympathie willen vergroten.

Beyond MBA – Bewust leiderschap brengt balans tussen purpose en profit van Huib Broekhuis – Het MBA-denken heeft zijn beste tijd gehad. Succesvolle bedrijven van de toekomst doen het anders. ‘Beyond MBA’ helpt leiders van nu de bedrijven van de toekomst te creëren. Dit vraagt om een betere balans tussen purpose en profit, een hoger bewustzijn en het toepassen van praktische leiderschapsprincipes die helpen om het beste in mensen naar boven te halen. Centrale thema’s daarbij zijn omgaan met energie, het vermogen om los te laten, en winst als uitkomst in plaats van als doel.

Hoe je onder druk gezond en succesvol blijft van Sebastiaan Hooft – “Met deze Vijf Pijlers van Duurzaam ondernemerschap leer je hoe je je bedrijf kunt versnellen en een burn-out kunt vermijden, maar ook hoe je kunt leven als een leeuw (goed eten en rusten op het juiste moment) en waarom idee en team cruciaal zijn voor duurzaam succes.”

Het geheim van groeikracht van René Savelberg – “McDonald’s-topman en ondernemer René Savelberg heeft jarenlang van binnenuit de aanpak van succesvolle bedrijven in Europa en de Verenigde Staten bestudeerd. Hij ontdekte dat alle groeiende organisaties meer dan anderen investeren in drie succesfactoren: standaardisatie, partnerships en people focus.”

The new leadership (Engels) van diverse auteurs waaronder mentor Philip Lomans – “De dertien auteurs zijn alle lid van ’the European Leadership Platform’ en laten vanuit hun persoonlijke ervaringen zien hoe het nieuwe leiderschap hun professionele omgeving binnenkomt en verandert. Vier kenmerken vallen op: delen, zelfsturing, vertrouwen en menselijkheid.”

Groter groeien – ervaringen van een groeiondernemer door Kees de Jong – Veel ondernemers worstelen met dezelfde dilemma’s: op het gebied van hun leiderschap, de omgang met medewerkers, de strategie van het bedrijf, de financiën enzovoort. Als je bedrijf hard groeit, komt daar nog eens bij dat je voortdurend van rol moet veranderen in de verschillende fasen van de ontwikkeling van uw onderneming. Een van de conclusies in dit boek: als je als ondernemer maar blijft leren en aan jezelf blijft werken, kun je alle situaties de baas.

Lees ook de boekentips van Kees de Jong, mede-intiatiefnemer van nlgroeit.