Ik ben een enthousiast, gedreven en initiatiefrijke ondernemer met een brede management achtergrond in technische en anderszins uitdagende omgevingen. Ik ben toekomstgericht en denk strategisch en zet dat graag om in actie.

Bedrijfsactiviteiten

Met Purified Metal recyclen we vervuild (gevaarlijk afval) staalschroot. Het staal met een verhaal begint rond 2011 met gecontamineerd trein schroot. Dit schroot kon niet voldoende worden gereinigd en moest daarom worden gestort op daarvoor bestemde stortplaatsen. Zo is het idee ontstaan om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door het te smelten in een staalbad van 1550 graden. Uit diverse wetenschappelijke literatuur blijkt dat alle soorten asbest binnen enkele seconden vernietigd wordt en is omgezet in componenten die zich al in het staalbad bevinden namelijk siliciumoxide, magnesiumoxide en water.

Het asbest wordt door het proces van PMC dus vernietigd en het staal schroot wordt omgezet in een nieuw product. De bijkomende voordelen kunnen tevens zijn dat staalschroot niet gereinigd hoeft te worden.

Iets over mezelf

Mijn carrière startte met een technische studie aan het Koninklijk Instituut voor de Marine en de TU Delft waarna ik als Marine Officier heb gevaren op onderzeeboten. In deze bijzondere omgeving heb ik o.a. veel geleerd over techniek, leidinggeven en het belang van een goed werkend team. Deze kennis is verder ontwikkeld in het bedrijfsleven waar ik een aantal ingrijpende verandertrajecten en herstructureringen heb geleid in verschillende technische bedrijven in de maakindustrie. In eerste instantie vooral gericht op operationele en organisatievraagstukken, later ook meer strategische en marktgerichte onderwerpen.

In 2011 ontstond bij mij en een collega het idee om met asbest vervuild staalschroot op duurzame en economisch aantrekkelijke wijze te verwerken tot een schone grondstof. Sinds 2014 werk ik samen met twee compagnons full-time aan de realisatie van dat idee. De meeste inspanning heeft gezeten in het organiseren van de financiering die in 2018 werd afgerond. Ik ben nu als CEO bezig de eerste fabriek in Delfzijl op te zetten.

Wat heb ik geleerd als ondernemer

Je wordt als ondernemer niet succesvol door het hebben van een idee alleen. Pas als het gerealiseerd wordt kun je mogelijk spreken over een succes. Ondernemers moeten daarom een breed scala aan eigenschappen en vaardigheden zelf in huis hebben of tenminste het inzicht hebben deze bij een compagnon te vinden. Ik vind dat je als ondernemer altijd moet weten waar je het over hebt, beslagen ten ijs moet komen. Op die manier win je het vertrouwen van financiers, overheden, klanten, leveranciers en andere stakeholders. In dat kader net zo belangrijk: doen wat je zegt. Verder heb je uitstekende en gerenommeerde partners nodig om je doelen te realiseren. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ze op één of andere wijze aan je verbindt. Tot slot, je zult erop uit moeten trekken om mensen te ontmoeten en te spreken. Andere ondernemers, specialisten, ambtenaren, klanten of leveranciers. Van al die gesprekken kun je leren als je luistert naar wat gezegd wordt en wordt je plan, idee of onderneming weer wat sterker door een nieuw of beter inzicht. Bovendien is het inspirerend hoeveel mensen je eigenlijk willen helpen, gratis en voor niets!