Internationalisering was een onderwerp dat bij meerdere tafels duidelijk naar voren kwam als een belangrijke volgende stap voor groei. De groei-tip van Han de Groot was dan ook, kijk niet alleen dichtbij. “Ik heb de fout gemaakt door in het begin alleen naar onze buurlanden te kijken, Frankrijk, Duitsland, België. Maar denk groter! Denk Japan, denk VS!” Koningin Máxima had ook een duidelijke groei-tip, ga naar de locale ambassade in het land waar je wilt ondernemen. Zij hebben connecties en informatie over de markt. NL2025 riep op om gebruik te maken van het aanwezige netwerk, top CEOs zetten zich op persoonlijke titel in om de groei van ondernemers en Nederland te realiseren. Kortom, denk niet te klein als je wil internationaliseren, en maak gebruik van de connecties die al aanwezig zijn in het netwerk. Samen maken we Nederland groter.

Naast internationalisering, kwam bedrijfscultuur naar boven als een gedeeld thema. Een bedrijf bouwen en laten groeien doe je samen met mensen, en mensen kunnen jouw groei versnellen of stagneren. Hoe hier mee om te gaan? Rotterdammer Pieter Zwart deelde zijn ervaringen over hoe hij klant-gericht denken en doen in zijn organisatiecultuur verankert. Conclusie, wees zelf het voorbeeld. Toen Coolblue betere installatie-service wilde garanderen voor witgoed klanten en andere partijen niet aan de service criteria voldeden is Pieter twee dagen lang in een busje door het land gereden om dit zelf te doen. Door de ervaring en contact met de klant weet hij keer op keer de service te leveren waar klanten blij van worden. Deze mentaliteit en aanpak is nu deel van zijn bedrijf.

Twee uur na het sluiten van de ronde tafels bruiste de energie en gesprekken nog aan de bar. Nieuwe connecties tussen ondernemer en mentor, inspiratie en ideeën op doen met peers, daar doet nlgroeit het voor. Ben jij ook nieuwsgierig in het volgende regionale event? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Het eerste regionale groei-event is georganiseerd samen met InnovationQuarter en vond plaats bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam.