andersgroeien mmo

Succes door anders te groeien

Groei, winst, succes. Het zijn termen die we associëren met economische vooruitgang. Maar wat is dat waard als ongelijkheid groeit, schaarste toeneemt en werknemers uitvallen?

Het is tijd om medemenselijk te ondernemen. Tijd om niet te bedénken, maar te wéten wat de ander nodig heeft. Door vragen te stellen en echt te luisteren. Door verantwoordelijkheid om te zetten in actie.

Zo werken we samen toe naar een toekomstbestendig bedrijfsleven. Met bedrijven die anders kijken naar groei. Die investeren in alle betrokken stakeholders: klanten, leveranciers, partners, medewerkers en de lokale gemeenschap. En daarbij niet alleen kijken naar wát ze bijdragen aan de samenleving, maar vooral ook hóe ze dat doen. Medemenselijk ondernemen is dé manier om versneld doelen te realiseren op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, inclusie en diversiteit. Met succes, want medemenselijke ondernemingen boeken meer groei, winst en succes.

Alleen: hoe doe je dat? In de praktijk is het lang niet zo makkelijk om de behoeften, belangen, ideeën en verwachtingen van je stakeholders integraal mee te nemen in je bedrijfsvoering. Het vraagt om dialoog, om duurzame medezeggenschap en om inclusieve besluitvorming waarin alle betrokkenen hun behoeften en belangen herkennen.

Medemenselijk ondernemen: wat is dat?

Wil je meer te weten komen over de Medemenselijke Ondernemers van MAAS, Zalsman en Better Places?

Zelf aan de slag?

Event kalender

Op 16 januari gaan we op bedrijfsbezoek bij Viisi Hypotheken, een uitzonderlijk financieel advieskantoor met het leidende motto “people first, customer second, shareholder third.” Oprichter Hergen Dutrieux deelt hoe dit motto heeft bijgedragen aan het succes van Viisi als ‘best workplace’.

Laat je inspireren door Dutrieux, ervaar de bedrijfscultuur en verken samen met gelijkgestemde ondernemers vernieuwend leiderschap tijdens de ronde tafelgesprekken.

Volg ook de Masterclass Medemenselijk Ondernemen op vrijdag 26 januari. De masterclass is een praktische workshop van een dagdeel voor professionals die versnelling willen realiseren op het halen van allerlei (maatschappelijke/sociale) doelstellingen.

Masterclass of in-company workshop

Een praktische workshop van een dagdeel voor senior professionals die versnelling willen realiseren op het halen van je (maatschappelijke/sociale) doelstellingen. Je bedrijf gaan aansturen en organiseren vanuit het medemenselijk gedachtegoed kan hierin een enorm verschil maken. Je leert over de theorie achter het gedachtegoed en gaat actief aan de slag met vaardigheden die nodig zijn voor het organiseren van medemenselijkheid in jouw organisatie. Ook werk je in kleine groepjes aan een casus, waarbij je kunt kiezen uit thema’s die passen bij jouw organisatie(vraagstuk), zoals diversiteit & inclusie, inkoop of medezeggenschap.

Maandelijks organiseert Firma Twist een openbare masterclass waar je als professional individueel aan kunt deelnemen.

ander groeien mmo

De praktijkgids Anders Groeien

In plaats van ‘What’s in it for me?’ kun je jezelf beter de vraag stellen: ‘What am I doing for others?’ De praktijkgids Anders Groeien, geschreven door prof. dr. Harry Hummels en Erik Hilgers, geeft je inzichten in de fundamenten van medemenselijk ondernemen en laat je kennismaken met mensen die vertellen hoe zij medemenselijk zakendoen. En wat hen dit heeft opgeleverd. 

Medemenselijke arbeidsovereenkomsten

In het project Conscious Contracting hebben 30 organisaties, waaronder Viisi, The Colour Kitchen, Valstar Simonis, Actief Zorg, PostNL, gemeente Alkmaar, Picnic, IDFA en BplusC, grote stappen gezet richting ‘conscious contracts’. Conscious Contracting toont een alternatieve benadering in de werkgevers-werknemersrelatie. Het streven is om overeenkomsten te creëren die het welzijn van alle betrokken partijen waarborgen.

Deze arbeidsovereenkomsten zijn zowel aansprekend als juridisch verantwoord, en dragen bij aan het welzijn van alle betrokkenen en hun relatie. Onder begeleiding van een deskundig team hebben de organisaties hun overeenkomsten getransformeerd.

Alle opgedane inzichten, praktijkvoorbeelden en een concreet stappenplan om aan de slag te gaan zijn gebundeld in de ‘Routekaart naar medemenselijke arbeidsovereenkomsten’.

De Routekaart is gratis te downloaden, zodat ook jij in je organisatie aan de slag kunt met medemenselijke arbeidsovereenkomsten.

Sociaal incasseren

Schulden zijn in Nederland een hardnekkig probleem. De traditionele manier van incasseren leidt tot kostenstapeling en stress. Dit zorgt ervoor dat mensen niet de kans krijgen financieel te herstellen. En dat schuldeisers uiteindelijk maar een klein deel worden terugbetaald. Met als resultaat een maatschappij met toenemende armoede.

Sociaal incasseren is de oplossing. Van een aanpak gericht op vordering naar een oplossingsgerichte, hulpvaardige aanpak waarin de mens centraal staat. Gelukkig zijn steeds meer schuldeisers en incassobedrijven hiervan overtuigd. Maar het is niet eenvoudig om een nieuwe werkwijze te implementeren en in te bedden in de organisatie en systemen. In een recent gestart project gaan we met diverse partijen uit de sector aan de slag om een doorbraak te realiseren. Lees meer.

Betekenisvolle dialoog in internationale ketens (SER)

Door het voeren van een betekenisvolle dialoog krijgen bedrijven beter zicht op benodigde acties om zorg te dragen voor het welzijn van hun stakeholders. Om bedrijven te helpen bij de praktische invulling van een betekenisvolle dialoog, is de SER een project gestart voor het ontwikkelen van praktische tools en trainingen. Door daarbij te focussen op activiteiten die dichtbij de bestaande bedrijfspraktijk staan, kunnen bedrijven direct zelf aan de slag. Het project ‘betekenisvolle dialoog’ is in mei 2022 van start gegaan en heeft een looptijd van twee jaar. Lees meer.

Over De weg van medemenselijk ondernemen

Wij willen ondernemers, bestuurders, managers, senior professionals, organisatie-adviseurs en andere belanghebbenden in alle disciplines van de bedrijfsvoering kennis laten maken met medemenselijk ondernemen. Omdat wij geloven dat de tijd van enkel winst maken écht verleden tijd is. Hoe kunnen bedrijven anders groeien? Meervoudige waarde creëren in lijn met de ESG en CSRD richtlijnen? Met ‘De weg van medemenselijk ondernemen’ reiken we professionals handvatten aan om de eerste stappen te zetten richting medemenselijkheid in hun bedrijf.

de weg van medemenselijk ondernemen

Mede mogelijk gemaakt door

Programmaregie en projectleiding