Ik ben in 2006, tijdens mijn studie geneeskunde doordat mijn moeder plots overleed, gaan helpen in het bedrijf. Mijn ouders, net 50, waren dit gestart met het idee dat dit hun laatste project zou zijn. Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt. Er stonden alleen nog gebouwen die net opgeleverd waren. Ik had geen enkele ervaring behalve mijn bijbaantjes. Misschien mede daardoor staat er nu wat er staat. Mijn doorzettingsvermogen is groot en ik laat me niet afleiden door de bureaucratie.

Mijn leidraad binnen al mijn bedrijven is medemenselijkheid, saamhorigheid, zorg, solidariteit en ik zoek altijd naar de laag onder de leukigheid. Wat is de echte behoefte van mijn medewerkers, van mijn gasten, van mijn bewoners en hoe kan ik die behoefte goed boven water krijgen. Als ik dat weet kan ik daar pas aan gaan voldoen.  

Mijn visie is immer gericht op de lange termijn. Dat sluit aan bij de normen en waarden van ons familiebedrijf: continuïteit en stabiliteit staan voorop. Ik vind het ook belangrijk dat je je als bedrijf bewust bent van je (fysieke) omgeving. Dat biedt ook samenwerkingsmogelijkheden.

Bedrijfsactiviteiten

Mijn bedrijf is Landgoed Rijckholt in Zeeland, een soort klein dorp met een woonzorgvoorziening voor ouderen, een bed & breakfast, een restaurant en een kinderopvang.

Wat heb ik geleerd als ondernemer

Luisteren en vragen. Doorvragen en nog eens doorvragen totdat de kern van het probleem / doel / behoefte duidelijk is. Dan kan je pas beginnen met oplossen en is het ook vaak een simpele start. Mijn ouders is het overlijden van mijn moeder overkomen. Zij waren op dat moment heel druk en maakten zich veel zorgen. Dit is meer een les als persoon dan als ondernemer, altijd nadenken over de escape. Wat te doen als het niet goed gaat. Als de omzet in 1x 0 euro is. Dit maakten we natuurlijk met het restaurant en B&B ten volle mee in de Corona maanden. En ik ben daar heel druk mee bezig, maar ik lig daar niet van wakker. Ook de downside heb ik uitgedacht.

Ik ben echt iedere dag dankbaar voor de gezondheid van mijn dierbaren en mijzelf en als ik een voldane dag heb gehad waarin ik mensen heb kunnen helpen en een fijn gevoel heb kunnen geven is het goed.