Hoe mentor Arthur Oudshoorn groei-ondernemer Jacquelien van der Lem helpt met het opschalen van haar bedrijf
(op de foto het kernteam van Lemtech van links naar rechts: Jacquelien van der Lem, Johanna Mol en Randolph Soerodikromo)
Kans op groei gegrepen
Mijn bedrijf is lang in de pioniersfase gebleven. Ik wilde mijn passie uitvoeren en betere arbeidsomstandigheden voor de medewerkers in de metaalsector creëren. Ik hield me vooral bezig met research, het verbeteren van installaties en het bieden van de juiste (betaalbare) oplossing. Toen de productiemaatschappij Teka ons in 2010 vroeg als exclusief importeur voor de Benelux, heb ik de kans op groei aangegrepen. Eerder bewerkte Lemtech voor hen alleen Noord, Oost en West Nederland. Dit deel van het land liet een hele mooie groei zien, terwijl het deel wat wij niet deden, achterbleef.
Groei dankzij de crises
Ook namen ondernemers door de crisis meer tijd om de stofproblematiek serieus aan te pakken en gunden zich meer tijd om referenties te bezoeken en met andere ondernemers in gesprek te gaan over hun aanpak. Lemtech kwam daarbij meer in beeld. Er kwam personeel bij en ook door focus op samenwerking met partners kwam ik echt in een groeifase. Inmiddels zijn we met 6 mensen en vier vaste flex ‘collega’s’ die, onderhanden, de montage voor ons verzorgen.
Je “kind” uit handen geven
We zitten nu tussen de managementfase en de organisatiefase. Ik moet nu zelf gaan loslaten en meer intern gaan regelen. Het personeel moet meer bewust worden van hun verantwoordelijkheden. Dat voelt toch een beetje als je kind uit handen geven. Belangrijk is daarbij om de juiste mensen op de juiste plaats te hebben.
Switch naar ondernemerschap
Ik wil graag verder groeien. Er liggen nog enorme kansen voor ons in de sector. Ik zoek er iemand bij die me gaat helpen om de lijnen uit te zetten. Met mijn mentor Arthur Oudshoorn van Applicon Biotechnology spar ik over hoe we de dingen nog slimmer kunnen doen en hoe we de juiste mensen kunnen aantrekken. Bij hen is dit vaak een organisch proces.
Arthur was als techneut in loondienst bij een bedrijf met 35 mensen. Dit bedrijf heeft hij samen met twee andere techneuten overgenomen en zo heeft hij de switch naar het ondernemerschap gemaakt. Ze hebben in een paar jaar tijd het bedrijf enorm weten te vergroten. Ik vind het mooi om te horen hoe ze dit hebben gerealiseerd.
Houd het simpel
Arthur doet ook projecten net als wij. Hij heeft me het inzicht gegeven het simpel te houden. De werkzaamheden uit bouwstenen op te bouwen in plaats van te vaak nieuwe oplossingen uit te denken. Slimmer en efficiënter omgaan met je mensen. Dat is nodig om te kunnen groeien. Het is fijn om te kunnen sparren met een ondernemer die het allemaal al eens heeft meegemaakt. Er komt zeker een vervolggesprek. Ik ga dit goed voorbereiden met een duidelijke onderwerpenlijst die ik wil bespreken.
Goede koppies nodig
Goed personeel blijft belangrijk, maar goed technisch personeel is lastig te vinden. Ik heb al 2 jaar lang een vacature open staan voor een meewerkend projectleider E/W. Het is zo belangrijk om de jeugd te laten weten hoe leuk het is om in de techniek te werken. Techniek is echt niet meer alleen werken met je handjes. Er zijn juist ook goede koppies nodig. Er moet veel gebeuren alvorens een product gemaakt kan worden en een project uitgevoerd. Mijn zoon doet nu technische bedrijfskunde en begint nu te zien hoe leuk het is. Hij is sinds kort werkzaam bij Lemtech en wie weet waar dit nog toe kan leiden.
Niets is zo fijn als durven delen
Ik hoop dat wij in 2020 een groeifase verder zijn en dat de maakindustrie zich bewust is van de noodzaak van goede zorg voor het (vak)personeel. Ook hoop ik dat door normalisatie van filtertechniek er bij ondernemers meer vertrouwen is in het juiste product. Ik zou daarvoor willen zeggen: niets is zo fijn als durven delen, dan kunnen we gezamenlijk grotere stappen zetten!
Meer weten over Lemtech? Bezoek de website.