05

donderdag

oktober 2023

Het Groeicollege

Ben jij op zoek naar nieuwe groeikansen? Of wil je meer grip op de groei van jouw bedrijf? Volg deze unieke opleiding voor ondernemers met groeiambitie. Ontwikkeld door experts van de Erasmus Universiteit en nlgroeit.

Ontwikkel jezelf als ondernemer en zet de concrete stappen om je onderneming verder te laten groeien

Persoonlijk Groeiplan

Ontwikkel binnen 4 maanden een persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf. Het online hoorcollege stelt je in staat om een strategie te creëren die direct toepasbaar is binnen jouw bedrijf en die bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Gebaseerd op Ervaring én Wetenschap

Het Groeicollege programma is ontwikkeld in samenwerking met nlgroeit en de Erasmus Universiteit. We combineren praktische ervaring met wetenschappelijke inzichten, zodat je zowel

Netwerk van Ondernemers

Bouw relaties op en spar met andere ondernemers in een begeleide, interactieve omgeving. Deel jouw groeiplan, krijg feedback en maak jouw strategie nóg sterker met de hulp van een teamcoach van nlgroeit.

Geïnspireerd door Succesvolle Bedrijven

Leer van de groeistrategieën van topbedrijven als Picnic, Jumbo en Takeaway. Onze hoogleraren en experts delen inspirerende cases en laten je zien hoe je deze strategieën kunt toepassen op jouw eigen bedrijf.

Dit ga je leren

 • Groeikansen

  Leer in welke groeifase je zit en waar kansen liggen.

 • Klanten betrekken

  Succes behaal je met insights vanuit de klant

 • Groeiklimaat

  Leer een optimaal groeiklimaat voor medewerkers creëren

 • Talenten ontwikkelen

  Zorg dat je zelf constant in ontwikkeling bent

Waarom het Groeicollege?

Leer gefundeerd groeien en reëel kansen inschatten zodat jij én jouw bedrijf een vliegende start kunnen maken in 2023! Dit unieke lesprogramma combineert wetenschap én praktijk in online hoorcolleges, hands-on opdrachten en door te sparren met mede-ondernemers in kleine groepen onder begeleiding van een teamcoach. Het Groeicollege is speciaal samengesteld door experts voor alle mkb-ondernemers die continu aan hun persoonlijke groei en aan de groei van hun bedrijf willen werken.

Data en Investering

De eerstvolgende collegereeks van Het Groeicollege start in het najaar van 2023.

Deelname aan de collegereeks van het Groeicollege is inclusief:

 • 7 online hoorcolleges & bijbehorende opdrachten
 • 7 online werkcolleges
 • bonuscolleges
 • een certificaat van de Erasmus Universiteit
 • eindevenement op in februari 2024 bij Het Paviljoen op de Erasmus Universiteit

Het Groeicollege is 2.650,- euro (excl. BTW) per deelnemer.

Voorwaarden

De collegereeks van Het Groeicollege duurt vier maanden en hierin worden zeven onderwerpen behandeld. Elk collegeonderwerp bevat een online hoor- en werkcollege. Daarbij werk je aan concrete opdrachten en een persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf door online-samenwerking tussen de deelnemers en begeleiding van een ervaren groeiondernemer als teamcoach. Deelnemers ontvangen de boeken Gezond groeien in 5 stappen en Groter groeien. Eventuele andere leermiddelen (video, samenvattingen etc.) worden online ter beschikking gesteld.

Programma

Programma Groeicollege najaar 2023 (1)

Programma Groeicollege najaar 2023 (2)

Veelgestelde vragen

Heb jij nog een vraag over deze opleiding? Wellicht wordt jouw vraag in de meest gestelde vragen al beantwoord. Je kunt ook direct jouw vraag stellen aan het programmateam van Het Groeicollege. Stuur ons een e-mail!

Het Groeicollege is speciaal ontwikkeld voor alle ondernemers die de volgende stap met hun bedrijf willen zetten. Voor grote en kleine mkb-bedrijven. Voor start-ups, scale-ups en voor bedrijven die al langer meedraaien. Uit alle windstreken van Nederland.

Er zijn zeven groeithema’s gedefinieerd. Elke thema bestaat uit:

 • het volgen van een online hoorcollege op een zelf gekozen moment
 • het maken van een bijbehorende opdracht
 • het actief bijwonen van een live online vergadering met jouw werkgroep

De hele opleidig duurt ca. vier maanden.

Eén groeithema duurt 2 weken. Aansluitend start een nieuw thema. In totaal duurt Het Groeicollege vier maanden. De tijdsinvestering per college is gemiddeld 4,5 uur verdeeld over een periode van 2 weken waarin je het hoorcollege bekijkt, de opdracht maakt en het werkcollege bijwoont.

Aan het maken van de opdracht besteedt een deelnemer gemiddeld 2 uur. Je hebt een periode van 2 weken waarin je de opdracht maakt; na het kijken van het hoorcollege en vóór het bijwonen van het werkcollege. De exacte tijdsbesteding voor het maken van de opdrachten is afhankelijk van het collegeonderwerp. De opdracht van Groeicollege 3: ‘Ontdek je groeiformule’ is een cruciale stap in de ontwikkeling van jouw groeiplan. Deze opdracht zal daarom iets meer tijd kosten.

Het Groeicollege is voor alle ondernemers met groeiambitie! We behandelen zeven thema’s waarvan de eerste drie gericht zijn op groeikansen en groeipaden. In college vijf en zes behandelen we heel duidelijk de groei van jouw bedrijf op het gebied van medewerkers. Het vinden en binden van personeel en jouw leiderschap binnen de organisatie. Indien je niet de ambitie hebt om op dit vlak te groeien hebben deze twee colleges niet veel waarde voor jou. Dit neemt niet weg dat de overige zeven colleges wel waarde hebben maar het is wel verstandig je dit te realiseren.

De werkgroepen bestaan uit circa 6 collega-ondernemers en 1 teamcoach. De werkgroepen worden zeer nauwkeurig samengesteld voor een matchmaker van nlgroeit. Na jouw aanmelding ontvang je vanuit nlgroeit een groeitest. Hiermee kun je de huidige groeifase van jouw bedrijf testen. Dat geeft richting voor keuzes die je in de toekomst wilt maken. Op basis van deze gegevens maakt een matchmaker van nlgroeit de indeling van de werkgroepen en de teamcoach waardoor er zoveel mogelijk overeenkomsten en gelijkgestemden binnen de groep zullen zijn.

De deelnamefee van Het Groeicollege is nog niet bekend. De deelnamefee dekt een volledige opleiding inclusief zeven hoorcolleges, zeven werkcolleges, een certificaat vanuit de Erasmus Universiteit en de afsluitende live collegedag. Eventueel genoemde prijzen zijn excl. btw. Deelnemers ontvangen de boeken Gezond groeien in 5 stappen en Groter groeien. Eventuele andere leermiddelen (video, samenvattingen etc.) worden online ter beschikking gesteld. De tweede persoon werkzaam voor hetzelfde bedrijf kan deelnemen tegen een gereduceerde tarief. Wij houdenn de prijs bewust betaalbaar voor ondernemers zodat je gegarandeerd de investering terugverdient.

Bij jouw aanmelding kun je kiezen om de deelname fee direct te voldoen via iDEAL, creditcard of PayPal. Je kunt ook kiezen voor betalen per factuur middels een bankoverschrijving. En vergeet niet dat deze investering zich niet alleen terugbetaald in het lange termijn succes van je bedrijf, maar ook nog eens aftrekbaar is als bedrijfskosten!

De zeven groeicolleges samen leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf. Op basis van dit groeiplan en je deelname aan de hoor- en werkcolleges wordt aan het einde van het programma een certificaat vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam uitgereikt. We sluiten af met een live collegedag waar deelnemers en docenten elkaar ontmoeten tijdens een dag vol inspiratie.

Nee, alle colleges, de theoretische hoorcolleges en interactieve werkcolleges met jouw groep collega-ondernemers zijn online. Dus kun je de colleges vanaf jouw gewenste plek volgen. Er zullen ook initiatieven zijn om als werkgroep eens bij elkaar te komen, fysiek af te spreken, maar dit zal altijd in overleg zijn en bij voldoende animo.

Probeer altijd per Groeicollege thema enkele uren vrij te maken. Het kan natuurlijk zo zijn dat je er toch één moet missen door een volle agenda. Om na het afronden van Het Groeicollege een certificaat van deelname te ontvangen is de voorwaarde gesteld dat deelnemers alle zeven modules van de cursus doorlopen, waarvan je er één mag missen.

Het Groeicollege is een unieke samenwerking tussen wetenschap en praktijk. Een initiatief van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, De Ondernemer en nlgroeit.

Eind 2020 heeft De Ondernemer uitgebreid onderzoek gedaan onder ondernemers. Belangrijkste vraag in dat onderzoek was: ,,Hoe kunnen we jou als ondernemer nog beter helpen?” Verreweg de meeste antwoorden hadden betrekking op ‘het vergroten van kennis’: tips over boeken, inspiratie door andere ondernemers, adviezen van specialisten, sparren met mentoren, volgen van trainingen en opleidingen en deelnemen aan seminars. De Ondernemer heeft die handschoen opgepakt en met de zeer waardevolle expertise van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit in het voorjaar van 2021 Het Groeicollege ontwikkeld.

Prof. dr. Justin Jansen – Hoogleraar Ondernemerschap en prof. dr. Tom Mom – Hoogleraar Strategische Groei verbonden aan Rotterdam School of Management en de Erasmus Universiteit hebben op basis van hun nieuwe boek; ‘Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen’ de zeven hoorcollege modules ontwikkeld. Naast hun eigen colleges hebben zij vijf docenten, elk gespecialiseerd in een eigen vakgebied, uitgenodigd om een hoorcollege te geven ten behoeve van Het Groeicollege.

Groei-expert Kees de Jong, initiatiefnemer van nlgroeit, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het groeiprogramma. Diverse topondernemers die als mentor verbonden zijn aan nlgroeit maken onderdeel uit van het lesprogramma. Zij delen per hoorcollege hun ervaringen op het gebied van groei. Alle werkgroepen van Het Groeicollege worden begeleid door een teamcoach die ook als mentor verbonden is aan nlgroeit.

Bekijk de video over het Groeicollege